Meer gezonde woningen, minder CO2-uitstoot: het Dit is wonen-concept

Reductie van stikstofuitstoot is een thema waar vastgoedontwikkelaars en gemeenten actief op sturen. Dat blijkt in de praktijk vaak een ingewikkelde puzzel, waarin werkwijze en materiaalkeuze een belangrijke rol spelen. Dit is wonen combineert daarom een conceptuele aanpak met een grote flexibiliteit om in te spelen op locatiespecifieke mogelijkheden. Het resultaat: meer gezonde en betaalbare woningen en een lagere CO2-uitstoot.

‘Plug and play’-aanpak

Wie aan de slag gaat met het verminderen van stikstofuitstoot moet aan veel factoren denken. Bouw je op locatie alles vanaf nul op, gebruik je prefab elementen of kies je voor een klassieke conceptwoning? Welk materiaal én materieel gebruik je? Hoe kun je de transport om het project heen tot een minimum beperken?

Bij Dit is wonen zien we dat een hoge mate van standaardisering mooie resultaten geeft. Hoe minder je hoeft te bouwen op de bouwplaats, hoe beter. We werken daarom met prefab elementen. Die worden efficiënt en kosteneffectief in de fabriek gemaakt, weg van weer en wind, waarna ze op de bouwplaats alleen nog maar gemonteerd hoeven te worden. De positieve effecten van deze ‘plug and play’-aanpak merk je op meerdere fronten: er zijn bijvoorbeeld minder medewerkers op de bouwplaats nodig. En omdat je met minder losse materialen werkt, wordt de CO2-belasting door transport flink verminderd.

Op het snijvlak van prefab en kopersvrijheid

Is werken met conceptwoningen dan niet nóg milieuvriendelijker? Ja en nee. De klassieke conceptwoning is volledig gestandaardiseerd en kan daardoor snel en efficiënt in een fabriek worden gemaakt. De stikstofbelasting op de bouwplaats is dan minimaal.

Maar je mist met deze werkwijze de flexibiliteit om in te spelen op locatiegebonden kansen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om grondstoffen uit bestaande bouw te oogsten en te hergebruiken. Of om met de flora en fauna in de omgeving mee te bewegen en natuurinclusief te gaan bouwen. Door volledig gestandaardiseerd te werken verdwijnt ook de keuzevrijheid van belegger of particulier volledig. Terwijl die vrijheid juist noodzakelijk is om een fijne woonomgeving te creëren.

Dit is wonen opereert dan ook op het snijvlak van prefabricage en kopersvrijheid. We standaardiseren waar mogelijk, maar houden veel ruimte om met de opdrachtgevers aan de knoppen te draaien en het project naar hun wensen in te richten.

Houtbouw en natuurinclusief denken

En met die werkwijze weten we de stikstofuitstoot flink terug te dringen. In 2022 leverden we de duurzame wijk ‘PUUR Wonen in Meerhoven’ op, aan de rand van Eindhoven. Daar werkten we samen met de gemeente om een groene, CO2-verminderende woonbuurt te creëren waar mensen gezond en prettig kunnen wonen.

Het project begon met natuurinclusief denken. De locatie bood veel mogelijkheden om groen op de voorgrond te zetten. Daar sprongen we flexibel op in: samen met onze partners ontwierpen we groene binnenhoven. Privétuinen lieten we overlopen in openbaar groen, zodat er meer ruimte was voor planten en bijen. Zo zetten we een klimaatrobuuste omgeving neer, waarin het vele groen stikstof opslaat.

Binnen die context was het niet meer dan logisch om ook de woningen natuurlijker te maken. We bouwden de 56 woningen in de wijk dan ook op uit een casco van massief hout. Omdat hout CO2 opslaat in plaats van uitstoot, zaten we wat betreft bouwmateriaal meteen op een negatieve stikstofuitstoot.

Ook gaf houtbouw ons de vrijheid om per element individuele koperskeuzes te verwerken: omdat er geen bekisting nodig is zoals bij beton, zijn houten elementen veel gemakkelijker per woning aan te passen. Zo was er veel ruimte om samen met de kopers te werken aan hun wensen.

Een steentje bijdragen

Het verminderen van CO2-uitstoot zal de komende jaren alleen maar vaker onderwerp van gesprek worden. Dit is wonen draagt in ieder geval graag een steentje bij aan een groenere, gezondere leefomgeving voor iedereen.

Past de Dit is wonen-aanpak bij uw visie op een bouwlocatie? Of wilt u samen om tafel om een groene, betaalbare woonwijk te realiseren? Neem contact op. We denken graag met u mee.